Borneo 2023 

 Wildlife Fotografie Expeditie
onder deskundige begeleiding van fotografen & naturalisten
Borneo, de hotspot van Zuidoost Azië op het gebied van Wildlife. Met meer dan 600 vogelsoorten, 70 zoogdiersoorten en 200 amfibieën en reptielensoorten en ontelbaar insectensoorten. 

Wij gaan een reis maken langs de hoogtepunten van al dit moois. Na maanden lange voorbereiding, het bestuderen van alle afzonderlijke parken en reserves, accommodaties, de diersoorten en vooral de mogelijkheden tot fotografie, zijn we tot een selectie gekomen van nationale parken en reserves waarvan wij denken dat we die optimale mogelijkheden zullen hebben. 

Het programma (maart 2023)
exacte data volgen

We vliegen van Amsterdam via Kuala-Lumpur of Singapore naar Lahad Datu in Sabah. Op twee uur rijden van dit stadje ligt de Danum vallei.

Het oudste regenwoud op aarde. We verblijven in het onderzoekscentrum waar biologen uit de hele wereld onderzoek doen. We verblijven in het guesthouse met twee persoons kamers die er neer gezet zijn voor toeristen (zeer beperkt aantal). Dit woud spreekt echt tot de verbeelding; Woudreuzen van 80-100 meter hoogte zijn geen uitzondering. Neushoornvogels, Gibbons en later op de dag cicaden en kikkers, zorgen hier voor de muziek. De biodiversiteit is hier ongekend hoog!
Kwa zoogdieren maken we hier kans op twee otter-soorten: Kleinklauwotters (Aonyx cinereus), Slanke Otters (Lutrogale perspicillata), Borneo Orang-Oetans die regelmatig bij de gebouwen in de bomen zitten (Pongo pygmaes), Borneo Gibbons (Hylobatus funereus), Rode Langoers (Presbytis rubicunda chrysea), Westelijke Tarsiers (Cephalopachus bancanus), Colugos (Galeopterus variegatus), Palm & Maleise Civet katten, Nevelpanters (Neofiles diardi bornensis), Luipaard katten (Prionailurus bengalensis), Borneose Pygmee Olifanten (Elephas maximus borneensis) , mini hertjes en nog heel veel eekhoornsoorten (waaronder de vliegende variant) en andere knaagdieren. Kwa vogels is het hier ook een paradijs met kans op 8 soorten neushoornvogels, 6 soorten ijsvogels etc etc.  Er lopen goede trails in het park en het contact met de aanwezige biologen kan zeer goede tips opleveren. 
Na 5 nachten in het park trekken we weer naar Lahad Datu en dan door naar onze volgende lokatie die zo'n uur rijden vanaf Lahad Datu ligt.

 Het Tabin Wildlife reserve is wereld beroemd om zijn "stunning wildlife". Dit is de plek waar het beroemde Sepilok Rehabilition Centre zijn Orang-Oetans weer in het wild uitzet. Dit de meeste luxe lodge die we gaan bezoeken. Er lopen prachtige trails in het park en er zijn platformen en hangbruggen om je dichter bij de diersoorten te brengen. Er zijn twee moddervulkanen met een uitkijktoren erbij (waar je zelfs kunt overnachten). Hier komen veel dieren de mineralen die de aarde hier bloot geeft oppeuzelen. Tabin is mede bekend ook om de goede kansen die er liggen om enkele katachtigen tegen te komen (vooral bij de nightwalks) zoals de Nevelpanters (Neofiles diardi bornensis) en de Luipaard katten (Prionailurus bengalensis) en om zijn grote populatie olifanten (300). 
We blijven hier 3 nachten waarna we de N5 omhoog rijden en net voor het passeren van de Kinabatangan rivier op een bootje stappen die ons naar onze vlakbij gelegen lodge zal brengen die er waanzinnig mooi bij ligt 

Als ergens een plek is op de wereld waar je echt heel veel wildlife encounters gaat krijgen is het op de Kinabantangan rivier. De reden dat je daar zoveel ziet is echter van een triestere aard, namelijk al het regenwoud is daar gekapt en vervangen door palmolie plantages, op een smalle strook direct aan de rivier gelegen na. Daardoor is de concentratie van dieren in die smalle strook woud ongekend hoog. De manier om al dit wild hier te zien (en te fotograferen) is aan boord van een bootje te stappen en vanuit het bootje alles te fotograferen. Doordat de dieren hier zo eenvoudig te spotten zijn is het ook best wel een kermis daar met heel veel lodges in allerlei prijsklassen. Ik heb een lodge gevonden die aan een oxbow en ver van alle andere lodges ligt. Bovendien heeft deze lodge eigen trails in het regenwoud (er is rondom deze lodge nog niet gekapt, waardoor onze dag en avond besteding niet alleen boottochten hoeven te zijn maar kunnen we ook zelf of met een gids opzoek gaan naar wild). 's Avonds maken we daar hele goeie kansen op Tarsiers en Lorissen en andere nachtdieren. Het is de meest basic lodge tijdens onze reis. We blijven hier 5 nachten.

Sepilok. " The world's most famous place to see orangutans in their natural habitat" aldus Lonely Planet. Deze plek is vooral bekend om het Sepilok Rehabilition Centre waar de Orang-Oetans opgevangen en verzorgd worden in een stuk regenwoud. Meerdere malen per dag worden ze gevoerd en maken we kans op close encounters met deze prachtige mens-apen als we die niet al gehad hebben! Daarnaast is er ook nog een rehabilition centre voor Maleise beren, die op een zelfde manier daar gehouden worden als de Orang-Oetans. Deze opvang centra liggen in een prachtig stuk regenwoud (Kabili -Sepilok Forest reserve 40KM2)met hele mooie hangende bruggen en platformen vanwaar we op hoogte grote kansen maken op het fotograferen van primaten (Gibbons, Orang-Oetans en Muts-langoers (Trachypithecus cristatus) en heel veel vogels. De nightwalks leveren hier Tarsiers, Slow Loris, Civet en vliegende eekhoorns op.  Op een 20 min rijden van ons hotel ligt het Labuk Bay Proboscus Sanctuary. Dit is eigenlijk een stuk regenwoud (6m km2) wat door kap van het omliggende woud als een eilandje is overgebleven, waar oa een grote groep neusapen (300) verblijft. Ze worden hier ook meerdere keren gevoerd en ook hier zijn de close encounters normaal. Het voeren trekt ook neushoornvogels, otters en andere primaten. We verblijven in een prachtige luxe lodge (luxe bungalows met airco) met een schitterend tuin op nog geen 100 mtr van het Sepilok Rehabilition Centre  
We verblijven hier 3 nachten. 

Ik heb nog niet veel over de vogels uitgeweid en dat is eigenlijk omdat er daar zo vreselijk veel zijn! 600 vogelsoorten komen er op Borneo voor en groot gedeelte daarvan kunnen we tegen het lijf lopen in de gebieden die we gaan bezoeken.  Te veel soorten om op te noemen dus, maar om er paar soorten te belichten; 6 Trogons waaronder de Red Naped Trogon, die vrij algemeen is; 11 ijsvogels waaronder de Rufus Collared Kingfisher, de Black-Capped Kingfisher en de bizar mooie Oriental Dwarf Kingfisher die allen lokaal algemeen zijn: 8 Neushoornvogels (!) waarvan de enorme en vrij algemene Rhinoseros Hornbill wel een hele mooie is om te fotograferen. 9 Barbets waaronder de algemeen voorkomenden Gold-Whiskered Barbet en  Red-Crowned Barbet; 17 spechten, allemaal mooi zoals de Checker-throated Woodpecker (algemeen); 9 Pittas waaronder de algemeen voorkomende Garnett Pitta en de zeldzamere Bornean Banded Pitta en natuurlijk de algemeen voorkomende Great Argus Fazant en nog heel veel meer.
Veldgidsen die ik aan kan raden is "Birds of Borneo" second edition door Susan Myers en "Phillips Field Guide to the Mammals of Borneo and their ecology" door broer en zus Phillips en als je in kikkers geïnteresseerd bent "a Field Guide to the Frogs of Borneo"
* deze gidsen zijn sowieso beschikbaar tijdens de reis

Wat mee te nemen:

- Fotografie: extra batterijen voor camera's; macro- tele- en groothoek-lens
                   back-up body, externe HD, 3-poot statief en/of 1-poot statief,
                   geheugenkaartjes, reportage flitser, macroflitser, regenhoezen
                   voor apparatuur en fototas.

- Kleding   :  Kleding voor warm weer, regenkleding (poncho en/of paraplu
                   bijvoorbeeld),
                   bloedzuiger sokken, zwemkleding en goeie wandelschoenen.

- GGD.      : Aanbevolen DTP & Hepatitis A; Er komt in de gebieden waar wij
                  komen nauwelijks malaria voor. Ik neem dan ook geen
                  pillen in. Neem sowieso DEET mee

We hoeven geen visum te halen, die krijg je (gratis) bij aankomst in het land en is 30 dagen geldig.


De Lodges:


Prijs 4250 euro (onder voorbehoud)

Inclusief: accomodaties op basis van gedeelde kamer, eten (3x pd en alleen op de locaties), jungle walks met privé gidsen, park entrees, nightwalks met gidsen, nightdrives (auto), boottours, transfers in Sabah en internationale en nationale vluchten.
(Bij de Sepilok Nature resort alleen accomodaties, eten en transfer naar luchthaven inbegrepen)

Exclusief: Drinken en persoonlijke uitgaven, extra tours en gidsen


Omdat er maar 6 extra mensen mee kunnen, hanteren we "wie het eerst komt, het eerst maalt". Reserveren kan door mij een mailtje of whatsapp berichtje te sturen. Deze reis wordt eerst aan de vaste klanten aangeboden (en zij krijgen voorrang), mocht hij dan nog niet vol geboekt zijn dan wordt hij op sociale media aangeboden. Je mag natuurlijk wel zelf deze reis onder de aandacht brengen bij vrienden die je graag mee wilt hebben.

 
Alles onder voorbehoud van beschikbaarheid en de mogelijkheden tot reizen ivm CovidWij compenseren onze CO2 uitstoot door een passend bedrag te storten bij deze organisatie en kiezen we een project uit wat past bij deze reis.